În data de 7 mai 2025, în sala Hydra a Hotelului Vega Galaţi, a avut loc conferinţa de presă pentru prezentarea progresului proiectului „Etapizarea proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020”, al cărui beneficiar este Societatea Apa Canal S.A. Galaţi.
În cadrul conferinței de presă au participat reprezentanţi ai, Direcţiei Regionale de Infrastructură Galați din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul Regional Apă Galați, consultantului Asocierea S.C. Hill International (Bucharest) S.R.L. – Hill International N.V. – S.C. Proiect Consulting S.R.L, Apa Canal S.A. Galați, precum și ai presei locale.
Proiectul de investiții „Etapizarea proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020” este o continuare a „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galați, în perioada 2014 – 2020” şi are o valoare totală de 111.938.805,22 lei (inclusiv TVA), din care cofinanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Dezvoltare Durabilă, în valoare de 54.668.607,72 lei.
Proiectul are ca scop realizarea lucrărilor în infrastructură de apă şi apă uzată în UAT-urile: Fundeni, Tudor Vladimirescu, Independenţa, Piscu, Braniștea, Șendreni, din județul Galați, acesta fiind un proiect strategic al Uniunii Europene.
Investitiile privind sistemul de alimentare cu apă constau în execuţia a 14,6 km conducte noi sau optimizate pentru sistemele de distribuție din rețeaua publică de alimentare cu apă, 13 staţii de clorinare (noi şi reabilitate), 8 rezervoare de înmagazinare apă potabilă (noi şi reabilitate) şi 10 stații de pompare apă potabilă (noi şi reabilitate).
Investiţiile privind sistemul de apă uzată constau în execuţia a 32 km conducte noi sau optimizate pentru rețeaua publică de colectare a apelor uzate şi 36 stații de pompare apă uzată.
Populația beneficiară a investițiilor de alimentare cu apă va fi de aproximativ 24.694 locuitori, respectiv populaţia beneficiară a investițiilor de canalizare va fi de aproximativ 20.672 locuitori.
În prezent, proiectul (etapa I + etapa II) se află într-un stadiu de implementare foarte avansat, progresul fizic fiind de 95,05% iar cel financiar, de 87,35%.