Evenimente

Diplomă de excelență pentru laboratorul de apă uzată

Laboratorul de apă uzată al Operatorului Regional APA CANAL S.A. Galați probează încă o dată calitatea rezultatelor analizelor efectuate.

Diploma de excelență obținută în urma participării la schema de evaluare a performanței, prin comparare interlaboratoare la nivel internațional, desfășurată în perioada 17 februarie – 3 aprilie 2025 este dovada preciziei metodelor de determinare implementate. La această acțiune au participat 366 de laboratoare.

Precizăm că în cadrul laboratorului au fost implementate 25 de metode pentru determinarea indicatorilor de calitate specifici apelor uzate, de suprafață și subterane. Metodele implementate au fost selectate astfel încât să răspundă atât cerințelor și așteptărilor clienților, cât și nevoilor de monitorizare impuse de documentele de reglementare a activității operatorului.

Laboratorul de apă uzată este acreditat RENAR din 2014 pentru efectuarea de analize specifice. Certificatul de acreditare nr. LI 1032 și Anexa 1 – lista de indicatori acreditați, sunt disponibile și pot fi consultate pe site-ul Operatorului APA CANAL: www.apa-canal.ro, secțiunea CALITATEA APEI / Laborator apă uzată.

APA CANAL Galați premiată pentru contribuția avută în susținerea dezvoltării accelerate a sectorului de alimentare cu apă și de canalizare din România

Într-o lume aflată într-o continuă schimbare, operatorii de apă și canalizare au un rol esențial: modernizarea infrastructurii, optimizarea resurselor și implementarea soluțiilor sustenabile.

Pentru a le recunoaște munca și dedicarea, Asociația Română a Apei (ARA) a organizat prima ediție a Galei Excelenței în Industria Apei, în cadrul căreia au fost evidențiați liderii care modelează viitorul acestui domeniu, transformând infrastructura de apă și canalizare într-un pilon esențial pentru dezvoltarea României.

Industria apei din România demonstrează că fondurile europene au fost utilizate eficient, iar APA CANAL Galați se află printre exemplele de bune practici în acest domeniu. Prin proiectele derulate în ultimii ani, APA CANAL Galați a dovedit un angajament ferm în direcția îmbunătățirii serviciilor oferite cetățenilor, investițiile realizate contribuind la creșterea accesului la apă potabilă, la dezvoltarea unor sisteme eficiente de canalizare-epurare, esențiale pentru sănătatea publică și protecția mediului, precum și la dezvoltarea economică locală.

„Gala Excelenței în Industria Apei”, eveniment care a marcat împlinirea a 30 de ani de la înființarea ARA, a reunit, într-un cadru unic și elegant, peste 150 de invitați de marcă: reprezentanți ai autorităților publice centrale, lideri din sectorul apei, specialiști, parteneri și furnizori de tehnologie specifică.

În fiecare zi, APA CANAL Galați lucrează pentru a oferi servicii sigure și moderne comunităților din aria de operare, transformând sectorul apei pentru generațiile viitoare!

"Porți deschise" la APA CANAL de Ziua Mondială a Apei 2023: „Accelerarea schimbărilor”

În cadrul activităților dedicate Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită anual în data de 22 martie, deschidem porțile stațiilor de tratare apă potabilă Uzina 2 - Galați și N. Bălcescu – Tecuci, precum și ale tuturor stațiilor de epurare a apelor uzate din Județul Galați (Galați, Tecuci, Tg.Bujor, Liești, Pechea, Movileni, Berești, Berești Meria și Cuca), pentru toți cei doritori să vadă îndeaproape de unde vine apa de la robinet, să înțeleagă importanța stațiilor de epurare și fluxul tehnologic al tratării apei uzate. 

Pe tot parcursul lunii martie, obiectivele se vor vizita în grupuri organizate, cu îndrumători - specialiști din cadrul stațiilor de tratare apă potabilă și de epurare a apelor uzate.

Grupurile organizate (în special cele de la școli) sunt rugate să se programeze din timp, în baza unei solicitări ce poate fi depusă direct la registratura APA CANAL S.A. Galați din str. Ctin. Brâncoveanu nr.2 sau trimisă pe e-mail: office@apa-canal.ro ori pe fax. 0236.473367. Relații suplimentare pot fi obținute la Serviciul Relații cu Publicul, tel.0236.473380 int.131 / 132 / 127.

Ziua Mondială a Apei (World Water Day) se sărbătorește în întreaga lume din anul 1993. În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite stabilește o temă a zilei, în jurul căreia sunt planificate diverse evenimente. Tema anului 2023 este: „ACCELERAREA SCHIMBĂRILOR”.

Prin acțiunile derulate de Societatea APA CANAL Galați în parteneriat cu instituțiile de învățământ, sperăm să contribuim la conștientizarea tinerei generații în ceea ce priveste rolul și importanța apei, protejarea mediului înconjurător și respectul pentru natură. Responsabilitatea socială reprezintă un important aspect al acțiunilor de relații publice în cadrul programelor “Porți deschise” sau al parteneriatelor cu unitățile de învățământ, oferindu-ne posibilitatea ca valorile Apa Canal să poată fi imprimate generațiilor tinere.

75 de milioane de euro, investiții în infrastructura de apă și canalizare la Matca și în municipiul Galați

În data de 19 decembrie 2022 a fost semnat contractul de finantare pentru  infrastructura de apă și canalizare din comuna Matca și municipiul Galati, în valoare de peste 75 de milioane de euro, fonduri europene.

Peste 52 de milioane de euro se vor folosi pentru a conecta comuna Matca la rețeaua de apă și canalizare. Se vor executa peste 200 kilometri de conducte de aducțiune și rețele de apă și canalizare. De asemenea, vor fi construite stații de pompare și clorinare, precum și rezervoare de apă.

Aproximativ 14 milioane de euro se vor investi în sistemul de alimentare cu apă potabilă al municipiului Galați. Se vor moderniza conductele de aducțiune de la Salcia-Liești și magistrale din rețeaua de distribuție a municipiului Galați.

Conferință de presă din 08.05.2025

În data de 8 mai 2025, în sala Europa a hotelului Ibis Styles Dunărea Galaţi, a avut loc conferinţa de presă pentru prezentarea stadiului implementării “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați - etapa 2” al cărui beneficiar este Societatea Apa Canal S.A. Galaţi.

La conferința de presă au participat reprezentanţi ai Direcţiei Regionale de Infrastructură Galați din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene,  Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul Regional Apă Galați, consultantului Asocierea Venturo Investment SRL - Liv Mühendislik Müşavirlik Inşaat Limited Sirketi, Apa Canal S.A. Galați, precum și ai presei locale.

Proiectul are o valoare totală de 369.604.677,38 lei cu TVA inclus, din care cofinanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Dezvoltare Durabilă în valoare de 248.804.501,93 lei.

Acesta constituie un proiect strategic al Uniunii Europene, investițiile propuse realizându-se în două sisteme zonale de alimentare cu apă și în aglomerarea Matca, în vederea asigurării apei potabile corespunzătoare din punct de vedere calitativ și cantitativ, protejarea mediului prin extinderea sistemelor de canalizare menajeră și creșterea gradului de confort și de conectare a populației.

Investițiile în domeniul alimentării cu apă cuprind lucrări de execuție în sistemul zonal de alimentare cu apă Galați și în sistemul zonal de alimentare cu apă Tecuci, care s-au extins prin conectarea localității Matca, executându-se 113,05 km  conducte noi sau optimizate pentru sistemele de distribuţie din reţeaua publică de alimentare cu apă, o staţie de tratare apă, 2 staţii de pompare apă şi 2 rezervoare de înmagazinare.

Investițiile în domeniul apei uzate constau în extinderea sistemului de canalizare în cluster Tecuci - aglomerarea Matca, prin execuția a 100,93 km conducte noi sau optimizate pentru reţeaua publică de colectare a apelor uzate şi a 20 de staţii de pompare apă uzată.

Populația beneficiară a investițiilor de alimentare cu apă este de aproximativ 120.170 locuitori iar populația beneficiară a investițiilor de canalizare-epurare a apelor uzate, aproximativ 10.170 locuitori.

În prezent proiectul se află într-un stadiu de implementare foarte avansat, progresul fizic fiind de 99,79%, iar cel financiar 87,86%.

Conferință de presă din 07.05.2025

În data de 7 mai 2025, în sala Hydra a Hotelului Vega Galaţi, a avut loc conferinţa de presă pentru prezentarea progresului proiectului „Etapizarea proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020”, al cărui beneficiar este Societatea Apa Canal S.A. Galaţi.

În cadrul conferinței de presă au participat reprezentanţi ai, Direcţiei Regionale de Infrastructură Galați din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene,  Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul Regional Apă Galați, consultantului Asocierea S.C. Hill International (Bucharest) S.R.L. – Hill International N.V.  – S.C. Proiect Consulting S.R.L, Apa Canal S.A. Galați, precum și ai presei locale.

Proiectul de investiții „Etapizarea proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020” este o continuare a „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galați, în perioada 2014 – 2020” şi are o valoare totală de 111.938.805,22 lei (inclusiv TVA), din care cofinanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Dezvoltare Durabilă, în valoare de 54.668.607,72 lei.

Proiectul are ca scop realizarea lucrărilor în infrastructură de apă şi apă uzată în UAT-urile: Fundeni, Tudor Vladimirescu, Independenţa, Piscu, Braniștea, Șendreni, din județul Galați, acesta fiind un proiect strategic al Uniunii Europene.

Investitiile privind sistemul de alimentare cu apă constau în execuţia a 14,6 km conducte noi sau optimizate pentru sistemele de distribuție din rețeaua publică de alimentare cu apă, 13 staţii de clorinare (noi şi reabilitate), 8 rezervoare de înmagazinare apă potabilă (noi şi reabilitate) şi 10 stații de pompare apă potabilă (noi şi reabilitate).

Investiţiile privind sistemul de apă uzată constau în execuţia a 32 km conducte noi sau optimizate pentru rețeaua publică de colectare a apelor uzate şi 36 stații de pompare apă uzată.

Populația beneficiară a investițiilor de alimentare cu apă va fi de aproximativ 24.694 locuitori, respectiv populaţia beneficiară a investițiilor de canalizare va fi de aproximativ 20.672 locuitori.

În prezent, proiectul (etapa I + etapa II) se află într-un stadiu de implementare foarte avansat, progresul fizic fiind de 95,05% iar cel financiar,  de 87,35%.

22 martie 2021 - Ziua Mondială a Apei

Ziua Mondială a Apei (World Water Day) se sărbătorește în întreaga lume din anul 1993. În fiecare an, ONU stabilește o temă a zilei, în jurul căreia sunt planificate diverse evenimente. Tema anului 2021 este „Valoarea apei”. Dincolo de problemele de stabilire a prețurilor, această temă include valoarea de mediu, socială și culturală pe care oamenii o acordă apei.

De Ziua Mondială a Apei, experții noștri au oferit sugestii utile cititorilor paginilor editurii educaționale internaționale Twinkl, ca parte a articolului dedicat protejării naturii și apei.

Găsiți mai multe detalii pe pagina de Facebook a companieihttps://www.facebook.com/ApaCanalGalati