UAT Galati

Rețeaua de apă

Rețeaua de apă

Municipiul Galați este alimentat din două surse de apă: sursa de suprafață şi sursa subterană (vezi harta Galati, funcție de sursa alimentării).

Dunărea constituie sursa de apă brută de suprafață. Priza de apă de tip cheson este situată pe malul  stâng al Dunării, în amonte de punctul de confluență cu Siretul. Liberty Galaţi S.A. (combinatul siderurgic)  este proprietarul staţiei de captare.  Priza de apă brută are o capacitate nominală de aprox. 3.000 l/s. Staţia de captare este echipată cu 5 grupuri de pompare, care furnizează apă brută atât pe platforma Liberty Galaţi   cât şi către staţia de tratare a oraşului Galaţi.De la sursa de suprafață se alimentează Uzina de Tratare Țiglina printr-o conductă de transport Dn 1200mm. Conducta a fost pusă în funcțiune în anul 1989.

Din sursa de suprafaţă se alimentează Uzina de Apă, printr-o conductă de transport  Dn 1200 mm. Conducta a fost pusă în funcţiune în anul 1989. Apa din sursa de suprafața este tratată în cadrul Uzinei de apă. Capacitatea nominală proiectată a stației este de 800 – 1000 l/s sau 31.500.000 mc/an și a fost pusă în funcțiune în anul 1995. Cuprinde următoarele trepte: microsite pentru îndepărtarea substanțelor solide, facilități proces de coagulare, două decantoare radiale folosite în vederea floculării și sedimentării (fiecare decantor are diametrul de 50 m și o capacitate de 500 l/s).

Stațiile de preclorinare și clorinare asigură dezinfecția apei după filtrarea acesteia în cele saisprezece filtre rapide cu nisip.

Din sursa de suprafață, apa este pompată în rețeaua de distribuție, direct sau repompată prin Stația Turnul de apă în rețeaua de distribuţie.

Sursa de apă brută de adâncime este reprezentată de două fronturi de captare: Salcia-Liești si  Vadu-Roșca.

Soluțiile tehnice au impus ca fronturile să fie construite la aproximativ 70 km depărtare, unul în vestul orașului Galați (front Salcia–Liești), iar celălalt în județul Vrancea (frontul Vadu-Roșca). Fronturile sunt situate într-o zonă protejată din punct de vedere sanitar, pe malul drept al râului Siret. Stratul acvifer este alimentat de râul Siret.

Captarea Vadu-Roșca a fost construita în anul 1969, cu o capacitate maximă proiectată de 1000 l/s sau 31.500.000 mc/an. In anul 1980 a fost pus în funcțiune frontul de captare Salcia-Liești, cu o capacitate maximă proiectată de 1000 l/s sau 31.500.000 mc/an.

De la cele două captări, apa brută este transportată la Stația de pompare Şerbeşti, iar  de aici către Stația de repompare Filești prin 2 conducte de aducțiune: Dn 1.000 mm, respectiv Dn 800 mm. Apa distribuită de la fronturile de captare este dezinfectată prin clorinare în cadrul Stației de repompare Filești, înainte de a fi pompată în rețeaua de distribuție.

Reţeaua de distribuţie a apei în municipiul Galaţi este de tip inelar şi are o lungime totală de 584 km, inclusiv branşamente. Municipiul Galaţi dispune de cinci rezervoare de înmagazinare cu o capacitate totală de stocare de 112.000 mc și beneficiază de o rețea de aducțiune de 130 km.

În restul judeţului, în zona deservită de Apa Canal SA Galaţi alimentarea cu apă este furnizată exclusiv din surse de adâncime (foraje și drenuri). Reţeaua de alimentare cu apă, inclusiv branşamente, se întinde pe circa 1.453 km pe teritoriul municipiului Tecuci, oraşelor Târgu Bujor şi Bereşti, comunelor Lieşti, Iveşti, Umbrăreşti, Barcea, Pechea, Șendreni, Movileni, Cosmești, Slobozia Conachi, Berești-Meria, Smârdan, Tudor Vladimirescu, Cavadinești, Cuza Vodă, Drăgănești, Piscu, Braniștea, Fundeni, Independența, Rădești, Cudalbi, Valea Mărului, Cuca, Nicorești, Bălăbănești, Vârlezi, Vlădești, Grivița, Băleni, Vânători, Scânteiești, Băneasa, Suceveni, Bălășești, Frumușița, Gohor, Jorăști, Măstăcani și zonei de agrement Gârboavele. Rețeaua de aducțiune aferentă acestor localități este de 135 km.