Rețeaua de apă

Datele statistice ale ultimului recensământ relevă că Municipiul Galați are o populație de cca. 250.000 locuitori, reteaua de distribuție a apei deservind circa 99,6% din populația orașului. Consumul industrial este acoperit de rețeaua municipală în proporție de 78%, restul de 22% fiind asigurat din surse private (captări-surse proprii).

În prezent, oraşul Galaţi este alimentat din două surse de apă: sursa de suprafaţă şi sursa subterană (vezi harta Galati, funcție de sursa alimentării). Dunărea constituie sursa de apă brută de suprafață. Priza de apă de tip cheson este situată pe malul stâng al Dunării, în amonte de punctul de confluență cu Siretul. Arcelor Mittal este proprietarul stației de captare. Priza de apă brută are o capacitate nominală de aprox. 3.000 l/s. Staţia de captare este echipată cu 5 grupuri de pompare, care furnizează apă brută atât pe platforma ARCELOR MITTAL cât şi către staţia de tratare a oraşului Galaţi.

De la sursa de suprafață se alimentează Uzina de Tratare Țiglina printr-o conductă de transport Dn 1200mm. Conducta a fost pusă în funcțiune în anul 1989.

Apa din sursa de suprafața este tratată în cadrul Uzinei de apă nr. 2 Țiglina (foto 1-3). Capacitatea nominală proiectată a stației este de 800 – 1000 l/s sau 31.500.000 mc/an și a fost pusă în funcțiune în anul 1995. Cuprinde următoarele trepte: microsite pentru îndepartarea substanțelor solide, facilități proces de coagulare, două decantoare radiale folosite în vederea floculării și sedimentării (fiecare decantor are diametrul de 50 m și o capacitate de 500 l/s.

Stațiile de preclorinare și clorinare asigură dezinfecția apei după filtrarea acesteia în cele saisprezece filtre rapide cu nisip.

Sursa de apă brută de adâncime este reprezentată de două fronturi de captare: Salcia-Liesti (foto 5) si Vadu-Roșca (foto 6).

Soluțiile tehnice au impus ca fronturile să fie construite la aproximativ 70 km depărtare, unul în vestul orașului Galați (front Salcia–Liești), iar celălalt în județul Vrancea (frontul Vadu-Roșca). Fronturile sunt situate într-o zonă protejată din punct de vedere sanitar, pe malul drept al râului Siret. Stratul acvifer este alimentat de râul Siret.

Captarea Vadu-Roșca a fost construita în anul 1969, cu o capacitate maximă proiectată de 1000 l/s sau 31.500.000 mc/an.

In anul 1980 a fost pus în funcțiune frontul de captare Salcia-Liești, cu o capacitate maximă proiectata de 1000 l/s sau 31.500.000 mc/an.

De la sursa de adâncime, apa brută este distribuită către Galați astfel:

- de la Vadu-Roșca la Stația de pompare Serbești printr-o conductă de beton armat 1x1.200 mm și din otel, pentru traversări – în operare din 1968, un tronson de conductă de 3,8 km fiind înlocuit;

- de la Salcia-Liești la Stația de pompare Serbești, printr-o conductă de beton armat Dn 1.000 mm și din oțel și fontă ductilă, pentru traversari – în operare din 1982, un tronson de conductă de 1,7 km fiind inlocuit.

De la Stația de pompare Șerbesti la Stația de pompare Filești apa este transportată prin 2 fire de aducțiune: Dn 1.000 mm, respectiv Dn 800 mm și de oțel și fontă ductilă pentru traversări – în operare din 1968, respectiv 1975. Au fost reabilitate o parte din conductele de aductiune, pe o lungime de 16,7 km, din totalul de aproximativ 150 km existenti.

Apa distribuită de la fronturile de captare este dezinfectată prin clorinare în cadrul stației de pompare Filești, înainte de a fi pompată în rețeaua de distribuție.

Din sursa de suprafață, apa este pompată în rețeaua de distribuție, direct sau repompată prin Turnul de apă (foto 7), în reteaua de distribuţie.

Reţeaua de distribuţie a apei în municipiul Galați are o lungime totală de 572 km, inclusiv branșamente, și este de tip inelar. La realizarea rețelei de distribuție s-au utilizat de-a lungul timpului diverse tipuri de materiale: oțel, beton armat precomprimat, azbociment, fontă ductilă, PEID, poliester armat cu fibră de sticlă (PAFSIN), iar pentru branșamente: oțel, plumb, polietilenă, pexal, structură care se păstrează și astăzi.

Aproximativ 57% din totalul retelei are o vechime de peste 30 ani, 17,6% cu vechimea între 10 - 30 ani și doar 25,4% are o vechime de 10 ani. Conductele de apă potabilă în municipiul Galați au fost reabilitate pe o lungime de 78,37 km, inclusiv bransamentele imobilelor. Totodată, rețeaua de apă potabilă a fost reconfigurată prin executarea a 5,4 km de rețea și montarea/reabilitarea a 40 vane (12 noi și 28 inlocuite).

Municipiul Galați dispune de cinci rezervoare de înmagazinare cu o capacitate totală de stocare de 112.000 mc. Gradul de contorizare este de 99,7%, Societatea Apa Canal SA Galați deruland în perioada 2012-2016 un program de achiziționare contoare cu citire de la distanța.

In restul județului, în zona deservită de Apa Canal SA Galați rețeaua de alimentare cu apă, inclusiv bransamente, se întinde pe circa 871,36 km, pe teritoriul municipiului Tecuci, orașelor Târgu Bujor și Berești, comunelor Barcea, Berești Meria, Cavadinești, Cosmești, Ivești, Liești, Movileni, Pechea, Șendreni, Slobozia Conachi, Smârdan și Umbraresti.

GDPR