Precizări referitor avarie pe conducta de aducţiune Dn800mm, zona Cătuşa

Precizări referitoare la avaria pe conducta de aducţiune Dn800mm, zona Cătuşa

Societatea APA CANAL S.A. Galaţi face următoarele precizări în legătură cu avaria pe conducta de aducţiune Dn800mm, zona Cătuşa:

Magistrala de aducţiune pe care a intervenit avaria are o stare avansată de uzură (a fost pusă în funcţiune în anul 1968). Acesta este şi motivul pentru care, în cadrul “Proiectului Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați, în perioada 2014-2020”, proiect co-finanțat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020, a fost prevăzută reabilitarea/înlocuirea acesteia cu o nouă conductă, amplasată în domeniul public.

Actualul amplasament al conductei magistrale de aducţiune este pe terenuri proprietate privată, iar avaria s-a produs într-o zonă vulnerabilă, accesul la conductă pentru remediere fiind îngreunat de materialele depozitate pe teren, inclusiv pe traseul conductei.

Lucrările de eliminare a avariei s-au finalizat în cursul după-amiezii de 2 martie 2020. În tot intervalul de timp în care s-au efectuat manevre şi intervenţii specifice pentru remediere, Societatea Apa Canal SA Galaţi a luat măsuri de asigurare a necesarului de apă în Staţia de Repompare Filesti prin soluţii alternative, astfel încât nu a fost afectată alimentarea cu apă a consumatorilor arondaţi acesteia.

Cât priveşte conducta magistrală nouă, realizată în POIM 2014-2020, menţionăm că lucrările la aceasta au fost devansate faţă de graficul stabilit cu constructorul, întrucât pe traseul tronsonului de conductă Dn 800 mm de pe str.Brăilei, la intrarea în Galați, se derulau deja lucrările de modernizare drum, demarate de Primăria Galați înainte de semnarea contractului GL-CL-01. Tronsonul de 580 ml este deja executat şi urmează să fie conectat imediat după execuția a încă aprox. 130 ml conductă de aducţiune, care exced zonei în care s-au executat lucrările de asfaltare de către Primăria Galaţi. Precizăm că reabilitarea conductei magistrale de aducţiune include mai multe tronsoane, cuplarea acestora urmând a se efectua simultan, nu pentru fiecare tronson în parte, pentru a nu afecta populația prin opriri repetate.

Precizările noastre au ca scop informarea corectă asupra situaţiei faptice, mai ales în contextul unor postari/afirmaţii eronate vehiculate în mediul on-line.