Investiții - 180 milioane euro prin POIM 2014-2020

Investiții - 180 milioane euro prin POIM 2014-2020

Investiții - 180 milioane euro prin POIM 2014-2020

Miercuri, 20 decembrie, în sala Auditorium din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, a avut loc o conferinţă în cadrul căreia a fost semnat contractul de finanţare pentru “Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în judeţul Galaţi în perioada 2014-2020“, proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și implementat de APA CANAL S.A. Galați. La eveniment au participat: ministrul delegat pentru Fondurile Europene - Marius Nica, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene - Adrian Ionuţ Gâdea, directorul general al Autorității de Management pentru POIM - Cătălin Gheran, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi - Costel Fotea, primarul Municipiului Galați - Ionuț Pucheanu, prefectul Dorin Otrocol şi directorul general APA CANAL S.A Galaţi - Gelu Stan. În sală au fost prezenți și primarii din județ.

“Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în judeţul Galaţi în perioada 2014-2020“ are o valoare totală de 822.694.181 lei cu TVA (circa 180 milioane euro), din care: Fondul de Coeziune – 511.757.962 lei, bugetul de stat – 78.268.862 lei, bugetul local – 12.041.366 lei, contribuția APA CANAL S.A. Galați – 90.123.337 lei. Beneficiare ale acestui proiect de investiții în infastructura de apă și canalizare sunt 22 de unități administrativ teritoriale (UAT-uri).

Se va investi în sistemele de alimentare cu apă din următoarele localități: municipiul Galați (printre altele, pentru cartierele Barboși și Filești), Șendreni, Șerbeștii Vechi, Movileni (UAT Șendreni), Braniștea, Traian, Vasile Alecsandri (UAT Braniștea), Independența (UAT Independența), Piscu, Vameș (UAT Piscu), Tudor Vladimirescu (UAT  Tudor Vladimirescu), Fundeni, Hanu Conachi, Lungoci (UAT Fundeni), Smârdan, Cișmele, Mihail Kogălniceanu (UAT Smârdan), Pechea (UAT (Pechea), Cuza Vodă (UAT Cuza Vodă), Slobozia Conachi, Izvoarele (UAT  Slobozia Conachi), Liești (UAT Liești), Ivești, Bucești (UAT Ivești), Umbrărești, Condrea, Salcia, Siliștea, Torcești, Umbrărești Deal (UAT Umbrărești), Barcea, Podoleni (UAT Barcea), Drăgănești, Malu Alb (UAT  Drăgănești), municipiul Tecuci, Cosmești, Băltăreți, Sat Nou, Furcenii Vechi, Furcenii Noi (UAT Cosmești), Movileni (UAT Movileni), orașul Berești, Berești Meria, Pleșa (UAT Berești Meria) și Cosmești Vale (UAT Cosmești).

În ceea ce privește rețeaua de canalizare, se va investi în: Clusterul Galați (aglomerările Galați, Hanu Conachi, Tudor Vladimirescu, Piscu, Independența, Braniștea, Șendreni și Smârdan), Clusterul Movileni (aglomerările Cosmești și Movileni) și aglomerările Tecuci, Pechea, Liești și Berești.

La sistemul de alimentare cu apă, poiectul prevede investiții pentru: realizarea a 5 captări de apă, reabilitarea și extinderea rețelei de aducțiune a apei (peste 65 km), realizarea a 3 stații de tratare a apei și a 16 stații de clorare (noi și reabilitare), 6 stații de repompare aducțiune (noi și reabilitare), 10 stații de repompare rețea, 18 stații de pompare (noi și reabilitare), 20 rezervoare de stocare (noi și reabilitare), reabilitare și extindere rețea de distribuție apă potabilă pe o lungime de peste 183 km, precum și 21 de sisteme de măsură și control tip SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition).

De asemenea, pentru sistemul de canalizare sunt prevăzute investiții în: construirea a 2 stații de epurare, 2 depozite de nămol, 153 de stații de pompare apă uzată (noi și reabilitare), peste 102 km de rețea pentru apă refulată și peste 432 km de rețea de canalizare (extindere și reabilitare), precum și 21 SCADA (20 Local Canalizare și 1 Regional Canalizare).

Mai sunt prevăzute și achiziții de echipamente, respectiv: un excavator aspirator, un autocurățitor pentru întreținere canalizare, un autolaborator pentru detectare pierderi și două autocisterne.

În ceea ce privește investițiile la nivelul municipiului Galați, trebuie precizat că proiectul prevede lucrări în valoare totală de peste 32 milioane euro. Prin acest nou proiect se va rezolva și problema alimentării cu apă și a canalizării din cartierele Barboși și Filești, pentru fiecare dintre aceste cartiere fiind prevăzute lucrări de peste 1,6 milioane euro în rețele de alimentare cu apă, rețele de canalizare și stații de pompare a apei uzate.